Puchacz zwyczajny (Bubo bubo)

Puchacz zwyczajny (Bubo bubo)

Tatry wciąż zaskakują. Tym razem – kolejnym gatunkiem puchacza, który pomimo masowego tępienia jeszcze kilkanaście lat temu, teraz powoli odbudowuje swoją populację.

Puchacz zwyczajny, o fantastycznie brzmiącej nazwie łacińskiej Bubo bubo, to gatunek dużego ptaka z rodziny puszczykowatych. Zamieszkuje niemalże cała Europę i Azję a także północną Afrykę. Niechęć, jaką żywiono do niego wynikała z kojarzenia go ze złem i śmiercią. Dawnej używano go także jako przynęty na polowaniach. Tymczasem jest to prawdopodobnie największa sowa świata, Rozmiarami zbliżony jest do niego jedynie puchacz japoński. Jest natomiast większy niż sowa śnieżna. Jego upierzenie to mieszanka brązów z plamkami i kreskami. Na głowie puchacz zwyczajny ma dwa kępki piór, które przypominają uszy. Jego pożywieniem są ssaki, ptaki i owady.

Jest też puchaczem, który dosyć wcześnie rozpoczyna okres godowy – już w grudniu. Terytorium puchacza zwyczajnego zajmuje obszar o powierzchni 10 km. Gniazduje na ziemi, w dziuplach lub opuszczonych gniazdach ptaków szponiastych. Żyje nawet 20 lat.

Ostatnio ślady jego bytności odnaleziono w Wąwozie Homole. To piękny obszar, pełen skał, niesamowitej zieleni i krystalicznie czystych cieków wodnych. Warto tu zajrzeć przy okazji wizyty w Bukowinie Tatrzańskiej lub Zakopanem.

Kalendarz imprez « »