Nocek wąsatek – prawdziwy góral wśród nietoperzy

Nocek wąsatek – prawdziwy góral wśród nietoperzy

Nie cała fauna Tatr jest dostępna na wyciągnięcie ręki. Czasem niektóre zwierzęta żyją tutaj choć wydaje się, że ich nie ma. Tak jest zazwyczaj z tymi przedstawicielami ssaków, którzy prowadzą nocny tryb życia, np. z nietoperzami.

Nocek wąsaty, zwany też sympatycznie nockiem wąsatkiem to gatunek małego nietoperza występującego niemalże w całej Europie (poza Skandynawią). Jest to także najpopularniejszy przedstawiciel tego gatunku ssaków w najwyższych górach Polski.

Jak wygląda? Na grzbiecie jego sierść jest kasztanowa lub czarna z jaśniejszymi końcówkami. Jego pyszczek, uszy i błony lotne są czarne. Przedramiona tego nietoperza osiągają 31-37 mm. Jest zatem nocek także jednym z najmniejszych nietoperzy w Polsce.

Obszarami jego bytowania są tereny górskie – w zimie przebywa w budynkach, czasem także dziuplach. Zimą można natknąć się na niego w podziemiach – zarówno w jaskiniach jak też w fortyfikacjach. Około 60% hibernujących w Tatrach nietoperzy to właśnie nocki wąsatki.

Jego pożywienie stanowią drobne owady, na które poluje w locie. Żyje dosyć długo – najdłuższy obserwowany wiek w warunkach naturalnych dla tego nietoperza to 24 lata.

Będąc w Tatrach – czy to w Zakopanem, czy w Bukowinie Tatrzańskiej a zwłaszcza eksplorując jaskinie, trzeba pamiętać o tym, że nie jesteśmy tu sami. Z pewnością spotkanie z nietoperzem to duże przeżycie, ale nie trzeba go niepokoić ani budzić. Dlatego też – szanujmy nocki wąsatki a wszystkim będzie się żyło w Tatrach lepiej.

Kalendarz imprez « »