Kwaśnica

Kwaśnica

Tradycyjna góralska zupa, bez której nie może odbyć się żadna góralska Wigilia to oczywiście kwaśnica. To taki prawie nizinny kapuśniak, różniący się jednak zasadniczo od zupy, jaką znamy. Czym?

Prawdziwa kwaśnica przygotowywana jest z kiszonej kapusty na wywarze z rybich łbów lub na żeberkach. Nie ma mowy o dodawaniu jakichkolwiek jarzyn typu marchewka, bo inaczej uczynimy z niej jakże pyszny, ale nie mający nic wspólnego z Podhalem, kapuśniak.

W zupie tej zasadniczą rolę odgrywa sok z kiszonej kapusty. Dobrze przyrządzona kwaśnica jest bardzo kwaśna, a tłuszcz mięsny, na którym jest robiona również charakteryzuje się kwaskowatym posmakiem.

Kwaśnica przypomina w smaku inną zupę, halasze, która pochodzi z Węgier, co świadczy o historycznych związkach obu tych terenów.

Kwaśnicę podaje się z chlebem lub gotowanymi ziemniakami.

Kalendarz imprez « »