Jajecznica po góralsku

Jajecznica po góralsku

Jajecznicę każdy zna. To danie szybkie, energetyczne, ale raczej nie polecane przed wodnymi atrakcjami (np. w basenach termalnych). Jeśli jednak idziemy w góry – nic nie może zastąpić śniadania z jej udziałem. Choć istnieje wiele odmian jajecznicy, to będąc na Podhalu koniecznie trzeba spróbować tej w wersji po góralsku.

Przepis wystarczy na 3 porcje.

Składniki

  • 6 jajek
  • 3 kromki chleba razowego
  • 3 łyżki startego oscypka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 50 g słoniny
  • ¼ łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych liści lubczyku lub natki pietruszki

Sposób przygotowania

Chleb pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać z mlekiem, suszonym lubczykiem i oscypkiem. Słoninę drobno pokroić i stopić na rozgrzanej patelni. Wrzucić kostki chleba i zarumienić. Wlać jajka, dobrze zamieszać i posolić do smaku. Zmniejszyć ogień i usmażyć. Przed podaniem posypać świeżym lubczykiem lub pietruszką.

Można dodać więcej oscypka lub spróbować zamienić go na bryndzę.

Kategoria: Lokalne smaki

Kalendarz imprez « »