Afrodyzjaki na walentynki – szef kuchni BUKOVINA Terma Hotel Spa poleca!

Afrodyzjaki na walentynki – szef kuchni BUKOVINA Terma Hotel Spa poleca!

Jak inaczej podbić serce ukochanej osoby, jeśli nie przez żołądek? Już starożytni wiedzieli, że rozkosze podniebienia sprzyjają miłosnym uniesieniom. Afrodyzjaki także obecnie cieszą się olbrzymią popularnością. Walentynki już jutro, warto więc zadbać, by zawartość naszej lodówki sprzyjała miłosnej chemii. U progu dnia zakochanych serwujemy przegląd popularnych afrodyzjaków – z przepisami Sylwestra Lisa, Szefa Kuchni kompleksu BUKOVINA Terma Hotel Spa.

Cebula

Zazwyczaj kojarzy się z płaczem, ale okazuje się, że może też sprzyjać miłosnym uniesieniom. Tak bardzo, że jej spożywania zakazywano egipskim kapłanom. W szczególne właściwości cebuli wierzyli też Grecy, ale to dzięki Arabom zyskała swoją sławę afrodyzjaku.

Polecane danie: Torcik z pstrąga z puree z cebuli i imbiru, sosem z krewetek oraz marynowanych pomidorów z kaparam.

Czas przygotowania:  30 minut

Torcik z pstrąga

Składniki:

- 120 g fileta z pstrąga

- sok i skórka z cytryny

- sól morska

- pieprz biały

Sposób przygotowania:

Filety czyścimy z ości i łusek. Następnie kalibrujemy, wakujemy i doprawiamy, po czym gotujemy je przez 10 min. w cyrkulatorze w temperaturze 56C. Chłodzimy i doprawiamy solą morską.

Puree z cebuli

Składniki:

- 200 g żółtej cebuli

- masło sklarowane

- 100 ml białego półwytrawnego wina

- 200 ml rosołu

- 5 g mączki świętojańskiej

- ziarenka kolendry

- świeży imbir

- sól

- pieprz biały

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na maśle razem z kolendrą, tak aby wyciągnąć z niej całą słodycz. Dodajemy mączkę, podlewamy winem i redukujemy o 70% – pozwalamy, aby ponad połowa płynu wyparowała. Następnie dodajemy rosół i przyprawy. Całość miksujemy i przecieramy przez sitko, tak by zyskało delikatną, aksamitną konsystencję.

Sos z krewetek

Składniki:

- 200 g skorupy z krewetek

- 200 ml białego pół wytrawnego wina

- 200 g włoszczyzny korzennej z porem

- masło sklarowane

- 50 g cebuli

- sok i skórka z limonki

- sól

- pieprz biały

- masło mrożone

Sposób przygotowania:

Skorupy z krewetek podsmażamy na maśle, dodajemy warzywa pokrojone na długie, cienkie słupki, podlewamy winem i czekamy aż połowa płynu wyparuje. Następnie podlewamy wodą i czekamy aż połowa wyparuje. Trzykrotnie powtarzamy czynność.  Całość odcedzamy, redukujemy, doprawiamy i na końcu mrożonym masłem zagęszczamy do odpowiedniej konsystencji.

Concasse

Składniki:

- 50 g pomidorów

- 5 g kaparów

- oliwa extra virgin

Sposób przygotowania:

Pomidory blanszujemy i obieramy ze skóry, następnie czyścimy je z wszystkich nasion i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z kaparami i oliwą.

Szparagi

Już starożytni uważali, że szparagi pobudzają – i to przedstawicieli obu płci. Napoje miłosne ze szparagów przyrządzały m.in. czarownice z Tessalii, ich walory doceniały też Indianki. Szparagi w roli afrodyzjaków występowały też w  potrawach tureckich i arabskich. Swoje szczególne działanie szparagi zawdzięczają kwasowi foliowemu – zwiększa on produkcję histaminy w organizmie.

Polecane danie: Policzki wieprzowe w kompozycji musu z rzepy, popiołu z pora, sosu ze szparagów

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Policzki wieprzowe

Składniki:

- 300 g policzków wieprzowych

- 3-4 szklanki wina czerwonego

- 1 papryczka chilli

- kora cynamonowa

- szałwia

- 50 ml soku jabłkowego

- 30 g masła sklarowanego

- sól

- pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Umyte mięso zaprawiamy w marynacie z czerwonego wina, papryczki chilli, kory cynamonowej, szałwii, soku jabłkowego, pieprzu – odstawiamy na 12 godzin. Następnie zamarynowane policzki wieprzowe spinamy wykałaczkami i obsmażamy na wcześniej rozgrzanej patelni. Dobrze wysmażone mięso zalewamy marynatą, dodając wodę, wszystko solimy do smaku. Całość gotujemy do uzyskania odpowiedniej miękkości mięsa. Kolejno, otrzymany sos cedzimy i odparowujemy, a na koniec zagęszczamy zamrożonym masłem.

Risotto z siemienia lnianego, słonecznika i pestek dyni

Składniki:

- 10 g siemienia lnianego

-10 g ziaren słonecznika

- 10 g pestek dyni

Sposób przygotowania:

Całość prażymy na patelni i serwujemy. Prażyć (włożyć na rozgrzaną patelnię bez płynu i tłuszczu).

Wanilia

Jej miłosne właściwości odkryli Aztecy. Na dworze azteckiego władcy, Montezumy, wanilii skosztowali po raz pierwszy konkwistadorzy, którzy zakochali się w jej smaku i sprowadzili tę przyprawę do EuropyO wanilii, jako silnym afrodyzjaku, wspomina także Kamasutra”.

Polecane danie: Panna cotta z sosem jeżynowym i sorbetem z grapefruita

 Czas przygotowania: 1,5 godziny

Panna cotta

Składniki:

- 900 g śmietany kremówki 33%

- 100 g cukru kryształu

- laska wanilii

- 20 g żelatyny spożywczej

- 25 g wody

- skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę z rozciętą na pół laską wanilii, cukrem kryształem i skórką z cytryny podgrzewamy do 60oC. Następnie przecedzamy i dodajemy żelatynę. Całość schładzamy  i wylewamy do foremek. Po zastygnięciu kremu wylewamy na wierzch warstwę galaretki.

 

 

Kategoria: Gastronomia

Kalendarz imprez « »