Wielkanocny pasztet - zrób to sam!

Wielkanocny pasztet - zrób to sam!

Na Wielkanoc przygotowujemy różne tradycyjne przysmaki i raczymy nimi całą rodzinę. Niestety, coraz częściej na świątecznym stole lądują produkty gotowe, które ajurat wypatrzymy na promocji w hipermarkecie. Jak zaskoczyć domowników? Szef kuchni BUKOVINA Terma Hotel Spa - Sylwester Lis - przedstawia przepis na smaczny, domowej roboty... pasztet z królika w cieście francuskim! Próbowaliśmy, palce lizać...

- Tuszkę trybujemy (czyścimy) z kości, osobno zabezpieczamy comber. Na zimnym rondelku wytapiamy powoli boczek wędzony, dodajemy cebulę i mięso z królika, całość doprawiamy, podlewamy bulionem (możemy go zrobić na kościach z królika - tradycyjna receptura z dodatkiem pomidorów i kopru włoskiego) i dusimy do momentu w którym mięso zacznie się rozpadać - opisuje proces Sylwester Lis.

- Wówczas dodajemy chleb, mieszamy z całością i dusimy, aż cały płyn się wchłonie. Następnie mielimy całość i dodajemy jajko, doprawiamy ponownie. Przygotowujemy formę smarując ją masłem, wykładamy farsz na środek, dajemy comber i całość przykrywamy resztą farszu. Następnie pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 25 minut. Schładzamy pasztet i w całości obtaczamy go w ciasto francuskie. Ponownie wkładamy wszystko do piekarnika, pieczemy w temperaturze 200 °C około 20 minut. Tuż przed końcem smarujemy pasztet rozbełtanym żółtkiem i mlekiem, w celu uzyskania pięknego rumianego koloru. Pozostaje mi tylko życzyć Państwu wesołych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy i... smacznego! - kończy szef kuchni BUKOVINY.
 

Pasztet z królika w cieście francuskim


Składniki:

-królik (tuszka z wyjątkiem tylnich skoków) - 400g
-boczek wędzony - 100g
-cebula biała - 60g
-czosnek - 5g
-chleb jasny - 2kromki
-jajko - 1 szt.
-sól, pieprz czarny, rozmaryn, liść laurowy
-ciasto francuskie - 150g
-żółtko - 1 szt.
-mleko - 30ml

Kategoria: W regionalnym stylu

Kalendarz imprez « »